Flere og flere bedrifter velger å få sentral godkjenning, men hva er det du må gjøre for å få det til?
Vi har laget en smørbrødliste av hva som er kravene for å bli godkjent for ansvarsrett.
Seriøsitetsvilkår skal bidra til å øke seriøsiteten i bygge- og anleggsnæringen og omfatter vilkår av stor samfunnsmessig betydning. Vilkårene gjenspeiler foretakenes evne og vilje til lovlig drift. Vilkårene påfører ikke foretakene noen ytterligere plikter utover de plikter ethvert foretak allerede har etter skatteloven, merverdiavgiftsloven mv.
Registreringspliktige foretak skal være registrert i Merverdiavgiftsregisteret.
Pliktige skattemeldinger for merverdiavgift (mva-meldinger) skal være levert de siste seks måneder.
Foretaket skal ikke ha forfalt og ubetalt skatt, forskuddstrekk, merverdiavgift eller arbeidsgiveravgift. Foretaket kan dokumentere betalingsutsettelse etter skattebetalingsloven §15-4.
Elektronisk erklæring om at foretaket oppfyller internkontrollforskriftens krav til HMS. Kvalitetskontroll sitt kvalitetssystem tilfredstiller systemkravene til internkontrollen.
Antall ansatte innmeldt i Aa-registeret, jf. forskrift om arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret §5, skal innhentes og vises. Unntak: enkeltpersonforetak.
Ved søknad om sentral godkjenning for ansvarsrett skal foretaket dokumentere at faglig ledelse er fast ansatt i foretaket. Det skal også dokumenteres at faglig leder oppfyller krav til relevant utdanning og praksis som er tilpasset det omsøkte godkjenningsområdet.
Fast ansettelse kan dokumenteres ved:
Foretak som påtar seg ansvarsrett i byggesak, skal ha faglig ledelse med eksamen eller annen bestått prøve som er relevant for foretakets ansvarsrett.
Under ser man en oversikt over de ulike tiltaksnivåene:
Fagområdet
Relevant og dekkende praksis.
Tiltaksklassen
Praksis av tilsvarende kompleksitet, konsekvens og vanskelighetsgrad.
Oppdatert praksis
For tiltaksklasse 1 og 2 vil oppdatert praksis normalt si praksis fra de siste 10 år. For tiltaksklasse 3 vil oppdatert praksis normalt si praksis fra de siste 15 år.
Utdanningen og praksisen bygger på
Relevant utdanning og praksis skal tilhøre samme person. Praksis skal bygge på utdanningsnivået som kreves.
Praksis før/etter endt utdanning
Praksis skal normalt være opparbeidet etter endt utdanning.
Alle foretak som erklærer ansvarsrett eller søker om sentral godkjenning skal ha skriftlige rutiner for kvalitetssikring for oppfyllelse av plan- og bygningsloven.
Kvalitetssikringsrutiner skal være et hendig verktøy for foretak, hvor aktiv bruk av rutiner vil være med på å bidra til bedre kvalitet på sluttproduktet. Enhver bedrift er unik og har sin måte å gjøre ting på. Derfor MÅ rutinene tilpasses bedriftens praksis og godkjenningsområder.
Sjekklister, Bildedokumentasjon, Avviksbehandling er verktøy som kan brukes for å dokumentere hvordan kravene blir ivaretatt.
Vi hjelper deg!
Dersom din bedrift ønsker å søke om sentral godkjenning så hjelper vi dere.
Les mer om bistand ved sentral godkjenning her!